You are currently viewing Ishrana posle operacije karcinoma jednjaka / želuca (meso)

U prošlom postu sam naveo tri kategorije saveta za ispravnu ishranu posle operacije raka jednjaka / želuca. Opisao sam najvažnije detalje na koje treba obratiti pažnju za dve od njih: količina jednog obroka i njihova učestalost u toku dana. Važno je ponovo reći da obrok treba da bude količinski (pa i kalorijski) skroman. Takve obroke konzumirati više puta dnevno (5 – 6 obroka), s tim da poslednji obrok bude najkasnije u 19 sati.

Ostao sam dužan da opišem poželjne i nepoželjne namirnice. Namerno sam izbegao izraz „zdrav“ i „nezdrav“, jer ima zdravih namirnica koje izazivaju prilične tegobe dok se digestivni trakt ne oporavi od tako složenog zahvata, kao što je operacija jednjaka i želuca. Istini za volju, ima i onih koje će ti uvek praviti problem, a zdrave su. Ali, hajde da krenem redom.

Prvih 30 dana je period u kome se privikavaš na novu situaciju – više nemaš deo jednjaka i želuca. Količina obroka je znatno smanjena i o tome vodi računa. Osim toga, hemioterapiju nastavljaš ili započinješ tek kada prođe 30 dana od operacije. Znači, veoma karakterističan period za ishranu. Osim što hrana treba da bude pasirana, ona mora da bude i lagana za varenje. Džaba ti je da pasiraš kulen!

Meso

Kada je meso u pitanju, većinu obroka sačinjavaju piletina i junetina (još bolje teletina, ako možeš da je nađeš). Kožicu sa pilećeg mesa zaboravi bar još neki mesec, ako već ne možeš zauvek. Meso se priprema barenjem, tiganj dolazi u obzir tek kada prođe 30 dana. Ove dve vrste mesa se spremaju sa barenim krompirom, barenim povrćem (šargarepa, tikvice, …) ili u supi. Supe i lagane čorbe sa puno povrća treba da budu okosnica svih glavnih obroka. Sitno iseckano pileće ili juneće meso je dobrodošlo u čorbi, ali u manjoj količini prvih 30 dana.

Budi oprezan sa čorbama – njih NIKAKO ne jedi uveče! Stvaraju kiselinu od koje ćeš teško zaspati, a ne bi bilo čudno i da te probudi.

Svinjsko meso bi trebalo izbaciti trajno. Ako već ne možeš bez njega, onda sa njim kreni posle dva meseca od operacije. Uvek ga uzimaj u malim količinama (100 g) i jednom – dva puta nedeljno. Spremaj ga na skoro suvom tiganju i laganoj vatri. Prženje na malo masnoće primeniti za sve vrste mesa i to trajno. Kada meso uhvati koricu, dolij vode i pirjani najmanje dva sata. Tek posle tog vremena ono postaje mekano i lako za varenje.

Suhomesnato bi trebalo izbaciti iz upotrebe. Ako ti to predstavlja problem, onda se barem zadrži na šunki u crevu, salami, pilećim prsima i sličnim proizvodima. Kulen, čajnu i slične mnogo začinjene i masne proizvode zaboravi! Mast životinjskog porekla je meni izazivala višednevnu dijareju, čak i u malim količinama, i u pilećoj supi (pile je bilo domaće)! No, iako me ne poslušaš brzo ćeš i sam videti kako je to u praksi. I dan-danas, tri godine posle operacije masti držim na distanci.

Slanina

Svrstavamo je u meso, a nije meso. Ima masti koje umeju da smetaju, a jedna je od najpoželjnijih namirnica za popravljanje veoma osetljivih komponenti krvne slike. Njeno veličanstvo SLANINA! Jedna od namirnica koja će ti pomoći da smanjiš negativne efekte hemioterapije.

Verovatno se sada pitaš kako to da je preporučujem, a rekao sam da u širokom luku izbegavaš masnoće. Tačno je, slanina ima masti ali nema ugljene hidrate i u malim količinama je možemo variti bez problema. Koliko je to mala količina? Moraćeš sam da odrediš, svaki je organizam priča za sebe. Meni nije smetalo 100 g slanine, pa probaj i ti. Slaninu probaj čim ti to želudac dozvoli. Koliko se sećam ja sam počeo da je koristim oko dva meseca posle operacije.

I za kraj ono najvažnije za slaninu – jedi je samo SIROVU! Prženu slaninu zaboravi dok si živ.

Zaključak – meso

Jedi piletinu i junetinu

Zaboravi na začinjene suhomesnate proizvode

Prženje u tiganju na malo masnoće dok ne uhvati koricu i kasnije barenje najmanje dva sata

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.