You are currently viewing Ishrana posle operacije karcinoma jednjaka / želuca (povrće)

POVRĆE u ishrani posle operacije karcinoma jednjaka / želuca

Podsetnik

Naveo sam tri kategorije saveta za ispravnu ishranu posle operacije raka jednjaka / želuca. Opisao sam najvažnije detalje na koje treba obratiti pažnju za dve od njih: količina jednog obroka i njihova učestalost u toku dana. Važno je ponovo reći da obrok treba da bude količinski (pa i kalorijski) skroman. Takve obroke konzumirati više puta dnevno (5 – 6 obroka), s tim da poslednji obrok bude najkasnije u 19 sati. Jedi piletinu i junetinu

Zaboravi na začinjene suhomesnate proizvode

Prženje u tiganju na malo masnoće dok ne uhvati koricu i kasnije barenje najmanje dva sata

Osnova tvoje ishrane u prvih 30 dana treba da bude povrće, spremljeno na tri načina: sitno iseckano u čorbi, pasirano ili kao sok.

U supu ili čorbu stavi što više povrća. Svoje mesto moraju naći paškanat, celer, šargarepa, peršun (koren i list). Ako nemaš sveže povrće može poslužiti i kombinacija koja se nalazi u smrznutom stanju. Izbor je veliki, biraj do mile volje.

Ako pričamo o soku od povrća, meni je najviše prijao svež kupus u kombinaciji sa šargarepom. I jedno i drugo imaju slatkast ukus pa se lako piju i prijaju. Pogotovo je kupus dobar za želudac. U jutarnji sok sam dodavao jabuku. Postepeno se može dodavati cvekla, ali sa njom treba biti oprezan, pogotovo u vreme hemioterapije. Teška je, i na ukus i za varenje. Prvih dana je kod mene izazivala mučninu i povraćanje. Ali, treba biti uporan – ona je melem za krvnu sliku.

Kada se naviknete na cveklu, u sok možete dodati koren celera i malo, ali zaista malo, đumbira.

Jedan od saveta dr Borisova je bio uzimanje zelenih proizvoda u svežem stanju, zbog hlorofila koji sadrže. Ima mnogo priča o blagodeti uzimanja povrća u svežem stanju, pogotovo salate. Nesumnjivo su tačne, ali nama sa osetljivim želucem svež zeleniš ume da napravi problem. Sveža hrana se sporo vari! Želeći da se spasim muka koje me očekuju posle teže, mesnate večere jednom prilikom sam meso zamenio zelenim miksom. I to punim tanjirom. Kako sam bio srećan što sam odoleo iskušenju! Ali, avaj, zaspao sam dobrano posle ponoći! Posle sam se setio da je gastroskopija jednom prilikom pronašla ostatke zelene salate u tankom crevu tri dana posle konzumiranja! Zato oprezno sa zelenišem, jedite ga u toku dana, nikako uveče.

Zaključak – povrće

Prvih 30 dana pasirano ili kao sok. Akcenat na svež kupus.

Kasnije može u čorbi, sveže ili zamrznuto.

Oprez sa cveklom i svežim zelenišem!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.