Ishrana posle operacije karcinoma jednjaka / želuca (testenine i hleb)

Testenine i hleb

Podsetnik

Naveo sam tri kategorije saveta za ispravnu ishranu posle operacije raka jednjaka / želuca. Opisao sam najvažnije detalje na koje treba obratiti pažnju za dve od njih: količina jednog obroka i njihova učestalost u toku dana. Važno je ponovo reći da obrok treba da bude količinski (pa i kalorijski) skroman. Takve obroke konzumirati više puta dnevno (5 – 6 obroka), s tim da poslednji obrok bude najkasnije u 19 sati. Jedi piletinu i junetinu

Zaboravi na začinjene suhomesnate proizvode

Prženje mesa u tiganju na malo masnoće dok ne uhvati koricu i kasnije barenje najmanje dva sata.

Povrće – Prvih 30 dana pasirano ili kao sok. Akcenat na svež kupus.

Kasnije može u čorbi, sveže ili zamrznuto.

Oprez sa cveklom i svežim zelenišem!

 

 

Priča o brašnu je verovatno najčešća tema u svim diskusijama o zdravoj hrani. Čak je belo brašno proglašeno za jednu od tri bele smrti!

Rekao sam već da ne spadam u izuzetno disciplinovane pacijente. Time mislim da kažem da nisam od onih koji su zbog bolesti potpuno raskinuli sa “prošlim” životom. Nadam se da sam pronašao zlatnu sredinu – ostavio sam duvan, rafinisani šećer (ne nasedajte na priče da je žuti čećer zdrav!), teške suhomesnate proizvode i gazirana pića. Ali to ne znači da ću ostati gladan pored parčeta svinjskog mesa.

A šta je sa belim brašnom?

Što se nas sa osetljivim želucem tiče, lekari preporučuju tostiran beli hleb. Naš želudac neće lako svariti crno brašno, a ono bezkvasno neće nikako! Vodite računa o tome šta jedete, ali nemojte se bojati da će Vam belo brašno vratiti bolest, ili još gore da će Vam crno brašno (koje je ponekad u stvari obojeno belo) održavati zdravlje.

Izbegavajte lisnato testo (pogotovo dok je toplo) i proizvode kao što je burek. Protivno ustaljenoj navici kod nas, jogurt uz burek sa sirom ume da oteža varenje.

Ono što je poželjno jesu testenine. Ja nikada nisam imao problem sa pastom koja nije začinjena preko mere. Preko mere je, recimo, pasta bolonjeze. Koliko god puta da sam je probao, imao sam problem sa varenjem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.