You are currently viewing Ishrana posle operacije karcinoma jednjaka / želuca (količina i učestalost obroka)

Prvo što svi oboleli od raka izmene odmah nakon saznanja o bolesti jeste hrana. Ovo je rezultat želje da se spreči dalje napredovanje bolesti. Mnogi od nas postanu svesni značaja ishrane tek kada su životno ugroženi.

Ja sam jedan od loših primera i danas želim da ispričam svoje iskustvo posle operacije raka na jednjaku. Nadam se da ću time skratiti vreme koje je potrebno za prilagođavanje novonastaloj situaciji, a koja zahteva korenite promene u načinu života generalno, a pogotovo kada je u pitanju ishrana.

Sudeći po tome šta i u kojim količinama „trpamo“ u sebe, siguran sam da mi o značaju digestivnog trakta za naše zdravlje znamo malo ili skoro ništa. Hranu koju volimo, a koja je osvedočeno teška za varenje ili čak štetna, izbegavamo tek kada počne da nam smeta.

Kada je u pitanju ishrana u toku lečenja karcinoma, ja bih savete svrstao u sledeće kategorije:

 1. Vrsta hrane,
 2. Količina obroka, i
 3. Učestalost obroka.

Pisanje o vrsti hrane koja nam je, ne samo dozvoljena nego i poželjna zahteva poseban post. Zato bih sada pričao o druge dve kategorije saveta – količina i učestalost obroka.

Borba protiv karcinoma svakako zahteva konzumiranje hrane koja ne opterećuje organizam, a pozitivno utiče na imunitet i krvnu sliku. Mi, kojima je odstranjen deo jednjaka i deo želuca moramo dodatno da budemo oprezni – posle ove operacije ostajemo i bez sfinktera, mišića koji sprečava vraćanje sadržaja želuca u jednjak. Ovo je proces koji će ti zagorčavati život sve dok ne prihvatiš činjenicu da se posle 19 sati ne uzima hrana, a naziva se stručno Gastroezofagealni refluks.

Ovaj problem ćeš izbeći ako hranu uzimaš više puta u toku dana u manjim količinama. Proći će dosta vremena dok ne naučiš mozak da ne sluša tvoje oči – nisi više gladan, oči lažu! Sačekaj pet minuta, skloni tanjir, prošetaj. Radi šta bilo, samo prekini obrok! Čak i u slučaju da ti hirurg ostavi veći deo želuca (meni su, kažu, ostavili 2/3) prvih 40 – 50 dana, tvoj obrok zapreminski neće biti veći od 2 dl! Što pre to prihvatiš, bolje po tebe. Ne znam kako je ostati bez celog želuca (totalna gastrektomija), i jako sam srećan zbog toga!

Da bih uzeo više „prave“ hrane, u početku sam obroke jeo bez hleba. Pošto obrok bez hleba za mene nije kompletan, postepeno sam dodavao koji zalogaj hleba i često dolazio u situaciju da preteram. Još samo jedan zalogaj, pa još jedan … Osim u količini, grešio sam i u načinu pripreme hrane. Nisam mogao da prihvatim savet da meso i sve ostalo treba da bude pasirano. Mislio sam da je dugotrajno žvakanje dovoljno, ali, nije! Osim toga, kada si baš gladan od dugotrajnog žvakanja nema ništa – želja da zalogaj siđe je prejaka.

Na čvrstu hranu pređi posle 30 – ak dana, a količine ćeš sam povećavati kako se želudac bude širio. Za povratak na normalan obrok ćeš čekati skoro godinu dana, zato se naoružaj strpljenjem.

Da ne zaboravim nešto što je jako važno i što će te pratiti čitavog života – položaj za spavanje je polusedeći (ili poluležeći, ako ti je tako prihvatljivije) sve dok se želudac potpuno ne isprazni! Nemoj da se zavaravaš da ćeš podići glavu i tako rešiti problem kiseline koja se vraća. Moraš da podigneš telo od kuka na gore! Stavi pod sebe par jastuka, tako da izgleda kao da si se samo naslonio na jastuke.

Jedna od navika koju ćeš uvesti ako si pametan jeste šetnja! Kada god možeš zaboravi na automobil, idi pešice. Zdrava šetnja podrazumeva razdaljinu od bar 2 km i to brzog hoda (4 – 5 km/h). Kasnije povećavaj daljinu, a ostavi brzinu. Ali, vodi računa da šetnja bude tek dva sata nakon obroka. Skraćivanje jednjaka i želuca podrazumeva da je želudac sada jednim svojim delom iznad dijafragme, a to ume itekako da smeta kada šetaš s punim želucem, ponekad do granice bola.

Računaj i na doživotnu terapiju koja podrazumeva Controloc 40 mg i Gastroperidon 40 mg.

Ako si pratio linkove koje sam ubacio u tekst, saznao si sasvim dovoljno o svom stomaku da bi shvatio koliko je varenje složen proces. Ako nisi, vrati se i pročitaj referentne tekstove, veoma su vredni!

Da zaključimo:

 • Način uzimanja i vrsta hrane su životno važni!
 • Hranu pasiraj prvih 30 dana posle operacije.
 • Obroci su skromni po količini. Jedi 5 – 6 puta u toku dana.
 • Prekini obrok kada je najslađe. Jedan zalogaj može da ti upropasti dan.
 • Budi stpljiv! Povratak na „staro“ se čeka godinu dana.
 • Spavaj poluležeći.
 • Poslednji obrok je u 19 sati! Dok si živ …
 • Šetaj koliko možeš! Ne preteruj u tome, hodaj samo dok ti prija.
 • Šetnju organizuj najmanje dva sata posle obroka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.