You are currently viewing Saznanje da imam rak (1)

Ustajem sa stola za endoskopiju i paprinim ubrusom sa usana uklanjam ostatke sluzi koja na njima ostaje nakon što je sonda napokon napustila moj želudac. Sedim na tom stolu, nameštam kragnu košulje i razgovaram sa sestrom koja je asistirala. Pokušavam da budem opušten, čak blago duhovit. Ne znam da li u tome uspevam. Namerno ne žurim, ali moram da pređem u drugu prostoriju, takva je procedura.

Sedam u stolicu za pacijenta. Preko puta mene je dr Saša Nikolić, moj lekar poslednjih tridesetak godina. Toliko, i malo duže, ja imam problematičan želudac. Kako ga pazim, dobro i prolazim!. Jutarnju nes kafu pijem sat i po i popušim šest cigareta! Da ga dobro obložim otrovom … Saši verujem, još malo pa bezgranično, ne samo zbog autoriteta koji uživa među kolegama i pacijentima. Ja ga poznajem, družili smo se i van redovnih kontrola. Ja sam održavao njegov kompjuter, a on je održavao mene.

Ali, danas ga slušam i posmatram drugačije, nekako … duboko i netremice. Čini mi se – ne trepćem. Prvi put je uzeo uzorak tkiva za biopsiju. Želim da dokučim šta misli, da li nešto krije od mene. Ali, to nije lak zadatak, na poslu je uvek posvećen temi i pacijentu. Da li je danas ozbiljniji nego obično? Nije. Da li skriva pogled dok kuca izveštaj? Ne, gleda me pravo u oči. Imam, kaže, helicobacter pylori, prvi put. Ma pusti helicobacter, mislim, imam li šta gore …?

“Imam još nešto?“

„Nećemo znati rezultat do subote. Hajde da se vidimo u ponedeljak ujutru, taman da uradimo ultrazvuk“.

„Dobro, doco. Eto mene u 8.“.

Specijalistički izveštaj sam presavio i stavio u unutrašnji džep sakoa. Otvorio sam ga tek u petak, da ga skeniram, kao što skeniram svu moju dokumentaciju. Gledam u monitor, slova na sredini su blago iskrivljena, tamo gde je papir presavijen. Uveličavam sliku, vidim „Dg. Susp. D15/D16“. Nisam učio latinski, ali znam za toliko, ista je skraćenica i na engleskom. Saša na nešto sumnja, a to nešto je D15 ili D16. Da potražim na netu šta je to? Hoću, neću, hoću, neću, … moram.

Nikada se nisam pokajao što sam pre zvaničnih rezultata biopsije saznao šta je D15/D16. Što sam saznao da iskusni gastroeneterolog sumnja na „zloćudni turmor jednjaka/zloćudni tumor želuca“. To se kraće zove – rak. Znači tu smo! Još da sačekam ponedeljak.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.