You are currently viewing Vesna Bondžić – Kosa

KOSA

Sve su mi rekli, koliko ću trajati, šta neću dočekati, čega se moram odreći, samo mi nisu objasnili kako da se borim. Sitnica, to valjda moraš sam. Krećem na terapije, ne znam koliko će trajati, znam da od neke opada kosa i imaš mučninu, valjda je to hemio. Kad opada kosa? Nemam pojma. Ok,ošišaću se na kratko. Šta onda?…Čekaću….
Sutra primam drugu terapiju, danima me već boli kosa, „ha-ha“, smeju mi se kad to kažem, jeste blesavo ali malo da se našalimo, umire koren, znam…..
Dolazi dan…spremna sam, nije to ništa, mogu ja to, valjda,…ustajem, krećem ka kupatilu, na jastuku ostaje gomilica kose, prelazim rukom preko glave, ruke su mi pune kose…Gospode, pa ja se raspadam!!! Grozan osećaj! Ne, nisam spremna, niko ne može da bude spreman na ovaj trenutak. Oblačim duks, stavljam kapuljaču i sedam u najtamniji ugao stana, osećam se tako slabo, nemam snage da govorim, mislim. Plače mi se….pustite me, imam pravo još jednom da plačem…ne dodirujte me, imam utisak da ću se raspasti od dodira. Bože, samo da prestane više da opada…
Ok, idemo dalje, sutra je novi dan, nova terapija, nema više suza, dosta je bilo! Prolazim pored muškog frizera, zakazujem šišanje, idem na terapiju, usput kupujem periku, gledam se u izlogu, ne prepoznajem se. Ovo nisam ja, ovo nisam ja, ponavljam u sebi, zvučim kao pokvarena ploča…ooo, živote teško j..te što bi rekao Džoni uh, nema nazad, idemo napred, hajde idemo da menjamo imidž…šišanje…Pojavljujem se na vratima salona, frizer me jedva prepoznaje.

„Kako ti je luda perika, super ti stoji!“

Prija mi to, vraća mi se osmeh, osećam se živo.

„Ha-ha, a sada Veca–kabriolet“ – kažem uz osmeh i skidam periku, tajac, svima je jasno, mladić koji se zatekao u salonu ustaje zgranut, izlazi ispred i pali cigaretu…uh baš sam kreten .. prošaputah…

„Ma šta mu fali, neka ga, to je život, nije njemu teže nego tebi“ – reče brica i krenu da šiša na dvojku.

„Čoveče, pa ista si Sinéad O’Connor, vau, super ti stoji, stvarno.” Ha-ha, dobro je, friz nam je isti, samo još glas. Osetih olakšanje, sada je mnogo bolje, više nemam osećaj da se raspadam, konačno je prestala da opada. Stavljam periku, popravljam ruž i izlazim, Dišem punim plućima. Lep je i sunčan dan.

„Hvala, i još jednom izvinite na nastupu“, namignuh dečku ispred salona…

Idem da menjam život!

Dragi ljudi, ovako se oseća žena koja gubi kosu dok prolazi kroz hemioterapiju, ovo je bila moja priča. Ove godine su Pantene, moje dame iz Ženskog centra Milica, uz podršku kompanije Delez Srbija, pokrenuli kampanju „Daj snagu“. Kampanja je usmerena na osnaživanje žena obolelih od raka dojke, koje su u procesu hemioterapije izgubile kosu, a koje će moći da se prijave za dobijanje perika od prirodne kose. Zato Vas pozivam da doniranjem kose budete deo ove kampanje, budete deo snage koju im darujemo na putu do ozdravljenja.

Vesna Bondžić, Ženski centar „Milica“

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.